Het unieke ontwerp

De Strikesorb® bliksem beveiligingstechnologie

Schade aan elektronische apparatuur tijdens onweersbuien blijft een fenomeen van onze natuur die de mens niet in de hand heeft. Statistisch gezien is de kans op schade veroorzaakt door een directe inslag op een antenne of gebouw vele malen kleiner dan veroorzaakt door inductie via spanningslijnen.

Met regelmaat leest u dat in een compleet gebouw de kritische installaties niet meer werken door een inslag in bijvoorbeeld een boom tientallen meters verderop. Of men houdt het bewust uit het nieuws. Zelfs wanneer een gebouw een kopernetwerk op het dak heeft is de aanwezige apparatuur niet compleet beveiligd.

Vaak zijn gebruikers van kritische apparatuur zich pas bewust van de risico’s en schade als “het al te laat is”. De verzekeringsmaatschappijen keren directe schade meestal wel uit, maar de kleine lettertjes worden steeds belangrijker. En zeg nu eerlijk, het gaat feitelijk vaak om de extra 9 achter de komma bij de opgegeven systeembeschikbaarheid van 99,9%.

Strikesorb is een uniek innovatief technisch ontwerp qua overspanningsbeveiliging om het risico op schade door inslagen te reduceren naar praktisch 0%. Dit ontwerp biedt ook voor alle installaties een oplossing om veel schade te voorkomen.

Een klein artikel zoals dit geeft zeker niet alle informatie weer die beschikbaar is maar wij nemen u mee graag in de wereld van deze techniek.  De traditionele modules kunnen éénmalig veel energie “verwerken”. De responsetijd is meestal te langzaam om daadwerkelijk schade te voorkomen in nog aangesloten apparatuur.

Ionize-Solutions richt zich alleen op de beveiliging van binnenkomende AC en DC spanningslijnen van een gebouw inclusief zonnepaneel installaties.

Traditionele SPD technologie

Er zijn vele merken en types van SPD’s leverbaar in de markt. Het grootste gedeelte is opgebouwd als varistors. Een varistor is een spanningsafhankelijke weerstand.

Hier ziet u een principe schema van een conventionele varistor en een willekeurige module.

 

De varistor wordt aangesloten tussen de fase/aarde en tussen nul/aarde. Vaak worden deze modules gecombineerd in DINrail behuizingen en extra “beveiligd” met separate externe zekeringen. Ook is het nodig om een externe bewaking aan te brengen om te signaleren of de betreffende “beveiliging” nog wel werkt. Met het aanbrengen van dit soort modules in uw meterkast neemt de kans op brandschade zeker toe. Het defect raken van dit soort modules wordt meestal veroorzaakt door een interne onderbreking op de contact overgang, tussen de aansluiting van de schroeven en het interne varistor materiaal. Het kleine contact puntje kan de energie bij een spanningspiek of bliksemontlading helemaal niet verwerken. Vandaar dat andere fabrikanten opties toevoegen om deze insteek modules te kunnen vervangen.

Raycap Strikesorb® Technologie 

Het principe schema van een Strikesorb® varistor is anders opgebouwd dan alle andere traditionele ontwerpen. De contactpunten zijn geëlimineerd en omgezet naar contactvlakken die tegen het varistor materiaal zijn aangedrukt.

In een dwarsdoorsnede van een Strikesorb® module is het duidelijk dat het varistor materiaal compleet samengedrukt wordt tussen 2 contactvlakken.

Strikesorb® overwint alle tekorten ten opzichte van de traditionele technieken door alle stroomgeleidingsbanen te egaliseren. De stroom zal gelijkmatig over het gehele geleidende oppervlak van de zinkoxide-varistor worden verdeeld. Voor alle praktische doeleinden geleid de Strikesorb® de stroom gelijkmatig bij alle frequenties en wordt het volledige schijfoppervlak gebruikt. Hiermee worden de stroomgeleidingscondities optimaal benut.

Er zijn vele verschillende traditionele varistors, maar bij Strikesorb is dit teruggebracht naar enkele modules onderverdeeld in AC of DC spanningen. De keuze van Strikesorb® modellen is afhankelijk van risico’s, waarde of belangrijkheid van de te beschermen apparatuur.

Strikesorb® heeft geen onderhoud of controle signalering systemen nodig en wordt geleverd met 10 jaar product garantie.

De geschatte levenscyclus van Strikesorb® is meer dan 20 jaar. Door deze specificaties worden de modules toegepast in de windmolenpark industrie en de beveiliging van vliegvelden wereldwijd.

Testen met een 200 kAmp puls in een lab omgeving:

Onderstaand diagram geeft de reactietijd weer van een Strikesorb® 40 module die wordt blootgesteld met een Stroompuls van 200kAmp (10/350µSec). Hierin kunt u constateren dat binnen 1,5 milliseconde de puls wordt geabsorbeerd zonder dat de Strikesorb 40 module in brand vliegt, explodeert of beschadigd raakt.

Conclusie

Inzicht in de grondoorzaken m.b.t. het falen van traditionele SPD modules heeft geleid tot een nieuwe generatie van Surge Protection Devices gebaseerd op een compleet nieuw concept: Strikesorb®. Deze nieuwe technologie wordt de laatste jaren wereldwijd ingezet met opmerkelijke successen. Dit is te danken aan de exceptionele eigenschappen zoals gebruiksgemak, eenvoudige installatie, duurzaamheid, als mede de prestaties in de praktijk.

Strikesorb heeft een nieuw tijdperk van overspanningsbeveiliging geopend. Er zijn vele patenten aanwezig geregistreerd in de Verenigde Staten. Ook worden deze producten veelvuldig gebruikt in de luchtvaartindustrie o.a. via de F.A.A. in de U.S.A.

Met een relatief kleine investering is het mogelijk om een hoge graad van veiligheid te bereiken.

 

© 2023 Ionize-Solutions B.V.

English Menu

Nederlands